Allah insana helal ve haram olanları Kur-an ‘da açıkça belirtmiştir.
Ölü Eti
Boğazlanarak veya av aletiyle öldürülmeyen hayvan eti haramdır, yenmez. Örneğin zehirlenme, boğulma veya başka bir canlı tarafından öldürülme olduğu zaman o et haram olur. Ancak bunların deri, kemik, boynuz ve kılları kullanılabilir. Domuzlar farklıdırlar. Domuzun bütün bedeni haram kılınmıştır.
Domuz Eti
Domuzun eti de sütü de kılı da derisi de kemiği de -kısacası her şeyi- haram kılınmıştır.
Allah’tan Başkasına Kesilenler
Bir canlıyı öldürürken Allah’ın adı anılmazsa besmele çekilmezse ve o canlı Allah yolunda kurban edilmez ise o canlının eti haramdır. Eğer unutulursa bir sakınca yoktur ancak bilinçli bir şekilde söylenmezse haramdır. Bir kişinin bir şahsiyet için onun adını vererek kurban ettiği canlı her ne kadar da besmeleyle kurban edilmiş olsa da helal olmaz çünkü kesime şirk karışmış olur. Canlı Allah’a değil de o şahsiyete kesilmiş gibi olur.
Kanı Akmayan Böcekler
Kanı akmayan böcekler de haramdır. Ancak çekirge hariçtir. Çekirge helaldir.
Pençeyle Avlananlar
Mezhepler arasında ayrıcalıklar olsa da Kur-an ‘da azı dişi var olan yırtıcının ve pençesiyle avlanan kuşun etinin yenmesi haram kılınmıştır. Bunlar aslan, kaplan, maymun, köpek, kedi, tilki, çakal, ayı, fil, sansar, gelincik vs.
At, Katır Ve Eşek
Katır ve eşek eti bütün mezheplerde haram iken bazı mezhepler at etini helal kabul ederler.
Suda Yaşayanlar
Hanefilere göre balık hariç hepsi haram iken Malikilere göre deniz domuzu hariç hepsi helaldir. Şafiilerde ise tabiatları gereği pis olanlar haram temiz olanlar ise helaldir. Suda yaşayanlar hastalıkla veya zehirlenerek ölmüşse haramdır. Ancak sopa ve taş gibi maddelerle darbe sonucu ölenler veya susuz, havasız kalmayla ölenler helaldir.